Publicerad: | Nyheter

Återbetalning av energiskatt – beakta återbetalningstiden!!!

En utredning har visat att elleverantörer under flera år tagit ut för hög energiskatt vid debiteringen av kommuner i vissa fall. Detta har berott på okunskap om att det före den 1 januari 2006 gällt en lägre skattesats på elektrisk kraft som förbrukas för el-, gas-, värme- eller vattenförsörjning. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har även gått ut med skriftlig information i frågan. Efter att ha tagit del av denna information vill vi dock göra följande viktiga påpekande. SKL anser att kommunerna kan kräva återbetalning av för höga debiteringar upp till sex år tillbaka i tiden och hänvisar till de skatterättsliga förhållandena mellan skatteverket och elleverantörerna. Enligt vår uppfattning finns ingen anledning att lägga avgörande vikt vid de rättsliga förhållandena mellan dessa parter utan det som reglerar återbetalningen är avtalsförhållandet mellan respektive kommun och elleverantör. I detta avtalsförhållande bör de sedvanliga preskriptionsreglerna i preskriptionslagen (1981:130) gälla, vilket som huvudregel innebär 10 års preskription. Det finns således ingen anledning att begränsa kommunens återkrav till 6 år utan ersättningskravet bör gälla 10 år tillbaka i tiden.

Vi har åtagit oss att hjälpa kommuner i frågan – hör av Er om Ni önskar vårt biträde vid kontakterna med Er elleverantör.

Vattentäkt eller grustäkt?

I samarbete med Lerums kommun och Göteborgs kommun samt Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) arbetar vi med frågan om kommunal och regional vattentäkt i Gråbo i Lerums kommun. Av avgörande betydelse i ärendet är bl a frågan om vilket intresse i området som är av största vikt, den nu vilande grusbrytningen eller bibehållandet av naturgruset för storskalig vattentäkt med konstgjord infiltration. I denna fråga har Svea hovrätt, Miljööverdomstolen, meddelat två nya intressanta domar. I båda fallen ges vattenintresset företräde framför brytning av grus. 

Omfattningen av utredningsansvaret vid förorenade områden

I ett av Miljööverdomstolen nyligen avgjort mål har omfattningen av utredningsskyldigheten vid förorenad mark enligt 10 kap. 8 § miljöbalken (MB) varit uppe till prövning. Inledningsvis konstaterar Miljööverdomstolen i målet att det finns ett behov av en undersökning av marken. I fråga om skäligheten anför Miljööverdomstolen att oavsett om utsläppet av kicksilver har uppgått till som bolaget anfört 140 kilo eller som länsstyrelsen anfört 1 400 kilo, kan den kvicksilverförekomst som härrör från bolagets verksamhet inte anses så liten jämfört med andra utsläpp att detta kan minska omfattningen av utredningsansvaret enligt 10 kap 8 § MB. Inte heller den tid som gått, drygt 38 år, sedan utsläppen skedde eller den omständigheten att verksamheten bedrevs med tillstånd och enligt då gällande teknik och praxis inom branschen, anses inte förmildrande vid skälighetsbedömningen enligt ovan nämnda lagrum. Miljööverdomstolen anser därför det inte oskäligt att bolaget skulle genomföra undersökningarna.

Golf är miljöfarlig verksamhet

Miljödomstolen vid Växjö tingsrätt har i en dom konstaterat att golfbollar som kommer flygande är en olägenhet för omgivningen, eftersom de kan orsaka både konkret skada och rädsla. Golfbanors verksamhet omfattas därför av den kommunala tillsynsplikten för miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken. Domen är överklagad till Miljööverdomstolen.

Skymd utsikt – hinder för bygglov

Sedan en kommun givit en fastighetsägare bygglov för att upprätta ett hus på en endast cirka 300 m2 stor tomt har grannar klagat på skymd havsutsikt och minskat ljusinsläpp. Kammarrätten – till skillnad mot underinstanserna – ansåg trots tomtens ringa storlek att den lovsökta byggnaden kan flyttas till en annan lämpligare position där möjligheterna till havsutsikt och ljusinsläpp för grannfastigheterna är bättre. Kammarrätten ansåg därför den lovsökta placeringen utgöra en sådan betydande olägenhet som avses i 3 kap 2 § plan- och bygglagen och beviljat bygglov undanröjdes.

Internutbildning

Vi erbjuder våra kunder information och utbildning när det gäller juridiska frågor och nyheter. Är Ni intresserade av att få djupare kunskaper inom någon aktuell juridisk fråga, lagstiftning, rättsfall eller liknande – kontakta oss.