Vårseminarium i Stenungsund den 7 maj!
Våren närmar sig och så också årets vårseminarium, som i år äger rum på Stenungsbaden Yacht Club i Stenungsund onsdagen den 7 maj. Seminariet ”Sveriges bästa vatten” arrangeras i samarbete med Stenungsunds kommun och kommer att som tema ha den befintliga och framtida vattenförsörjningen. Tillsammans med externa föreläsare kommer vi att diskutera dessa högst aktuella frågor, bl a följande:
– Befintliga vattennät och täkter
– De framtida klimatförändringarna
– Klimat- och sårbarhetsutredningen
– Länsstyrelsens syn på riskerna för vattenförsörjningen i Västsverige
– Den framtida vattenförsörjningen
– Mellankommunala ledningsnät
– Gråbo – ny vattentäkt för hela Göteborgsregionen
– Mellankommunala samarbetsformer
En inbjudan med utförligare program kommer att tas fram och skickas ut under mars månad – men glöm inte att boka in dagen redan nu!!!
Har Ni dessutom missat några av våra tidigare föreläsningar/seminarier kan vi erbjuda oss att komma ut till Er och hålla ett föredrag på plats. Kontakta oss på telefon 031-15 14 90. Som exempel på aktuella föreläsningar kan nämnas den nya allmänna vattentjänstlagen, nyheterna i plan- och bygglagen fr.o.m. 1 januari 2008, förorenad mark – 10 kapitlet miljöbalken.
Schablon i va-taxa kan tillämpas för uttag av brukningsavgifter för fritidshus
Ägarna av en fritidshusfastighet hävdade att en av kommunen tillämpad schablon i va-taxan grundade sig på en för högt beräknad vattenförbrukning, varför de tvingades att betala för höga va-avgifter. Makarna yrkade att de endast skulle debiteras för den faktiska vattenförbrukningen efter mätning och inte efter kommunens schablontaxa. Kommunens policy var att alla permanentbostadshus debiterades efter mätning och alla fritidshus efter schablon, varför även makarnas fritidsfastighet skulle debiteras enligt schablon. Va-nämnden anförde att då fritidshus oftast används en kortare tid av året så skulle ett avgiftsuttag grundat huvudsakligen på en mätning av förbrukad mängd vatten normalt inte täcka deras del i de fasta kostnaderna för va-anläggningen. Den i kommunens va-taxa föreskrivna brukningsavgiften innehöll en fast abonnentavgift, en schabloniserad förbrukningsavgift och en fast lägenhetsavgift. Den schabloniserade förbrukningsavgiften utgick från en årsförbrukning av 75 m3. Enligt va-nämnden kunde det inte anses att schablonen innebar att fastigheten belastades med en oskäligt hög andel av va-verksamhetens samlade kostnader, varför va-nämnden lämnade makarnas talan utan bifall. Miljööverdomstolen fastställde va-nämndens beslut.
Vem ansvarar för miljösaneringen av gamla fartygsvrak utmed våra kuster?
Det finns ett flertal fartygsvrak utmed bl a västkusten, vilka redan idag läcker föroreningar i form av olja m m till havet. Frågan om det juridiska ansvaret för saneringen har diskuterats under lång tid och synes ännu inte var löst. Länsstyrelsen har bl a begärt att få medel av Staten för saneringen, men det har då bl a ifrågasatts om det utgör en sanering av förorenad mark. Några statliga medel har därför ännu inte utgått. Med hänsyn till antalet fartygsvrak och den uppenbara risken för spridning av föroreningar från dessa måste det juridiska saneringsansvaret lösas snarast. Vi följer den fortsatta handläggningen av frågan.
Krav på förskottsbetalning ej tillåtet vid utlämnade av handlingar
En man begärde ut handlingar från en kommun, med önskemål om att få dem per post, varvid kommunen krävde förskottsbetalning av kopiorna. JO konstaterar att ett sådant förfarande inte är förenligt med tryckfrihetsförordningen. JO anför att myndigheter emellertid har rätt att mot postförskott översända kopior av allmänna handlingar. Då får den som begärt kopiorna dessa samtidigt som betalningen erläggs.