Vårseminarium den 24 maj – ”Rätt Praxis”
Nu är våren snart här och så också årets vårseminarium, som i år hålls torsdagen den 24 maj i Göteborg. Seminariet ”Rätt Praxis” kommer att avhandla intressanta och nya avgöranden och rättspraxis inom miljö-, fastighets- och va-rätten. Missa inte tillfället!
En inbjudan med utförligare program är under framtagande och kommer att skickas ut under april månad. Reservera dagen redan nu så ses vi den 24 maj i Göteborg!!!
Snabbare handläggning av miljötillstånd
En översyn av miljölagstiftningen, med syfte att effektivisera handläggningen och förkorta handläggningstiderna för miljötillstånd, pågår. Översynen avser även andra delar av miljöprocessen, bl a att handläggningstiderna inte skall variera beroende på var i landet ett ärende prövas samt att det skall finnas möjlighet för part till insyn i ärendets gång i samtliga instanser.
Strategi för långsiktigt hållbar markanvändning (SOU 2012:15)
Markanvändningen är av stor betydelse för många viktiga samhällsintressen och näringar, som exempelvis jord- och skogsbruk, infrastruktur och energiproduktion men även kulturmiljövärden, turism, friluftsliv och rekreation. En långsiktigt hållbar markanvändning är också avgörande för många av miljökvalitetsmålen och generationsmålet. För att åstadkomma en långsiktigt hållbar markanvändning måste många olika intressen och anspråk beaktas. Miljömålsberedningen har därför i delbetänkandet ”Plan för framtagandet av en strategi för långsiktigt hållbar markanvändning (SOU 2012:15)” redovisat en problemanalys som skall ligga till grund för det fortsatta arbetet. Uppdraget ska slutredovisas den 15 juni 2014.
Efterbehandlingsansvarig vid frivilliga saneringsåtgärder
Högsta domstolen har i dom slagit fast att ett bolag som vidtagit frivilliga åtgärder för att sanera en fastighet, vilken förorenats av tidigare fastighetsägare, skall anses vara verksamhetsutövare enligt miljöbalkens 10 kap. 2 §. Domen innebar att bolaget fick ett solidariskt efterbehandlingsansvar för fastigheten.
Högsta domstolen konstaterade att oavsett om åtgärderna utförts med syfte att minska den sammanlagda miljöbelastningen har bolaget samtidigt bidragit till miljöskadan genom grävning och schaktning som frigjort föroreningar och bolaget skall därför anses vara verksamhetsutövare i miljöbalkens mening.
Högsta domstolen konstaterade vidare att utgången kan innebära risk för att den som tagit över en verksamhet härigenom förlorar sitt incitament att genomföra frivilliga åtgärder för sanering, men intresset av ett tydligt och effektivt system för avhjälpande ansågs ändå väga tyngre.
Riksintresse för dricksvattenförsörjningen
Havs- och vattenmyndigheten arbetar för att trygga landets dricksvattenförsörjning genom att inrätta riksintressen för dricksvattenanläggningar. Havs- och vattenmyndigheten verkar nu för att fler viktiga dricksvattenanläggningar skall klassas som riksintresse. Ett riksintresse ger starkt skydd när avvägning skall göras mellan olika intressen, bl a vid kommunernas planeringsarbete.
Myndigheten arbetar med bl a landets länsstyrelser för att avgöra vilka dricksvattenanläggningar som är riksintressanta. Beslut om nya riksintressanta anläggningar bör komma under år 2012-2013.
Likabehandling vid bygglov
Fastighetsägare hade fått avslag på sin ansökan om bygglov av både byggnadsnämnd och länsstyrelse på den grund att tillbyggnaden stred mot detaljplanen då den maximala byggnadsarean överskreds med 7 kvadratmeter.
Mark- och miljödomstolen ansåg dock att avvikelsen inte medförde några större olägenheter för grannarna och eftersom flertalet andra liknande tillbyggnader redan fanns i området, vilka också strider mot detaljplanen, ansåg domstolen att liknande ansökningar inte kan behandlas olika.
Offentlig upphandling från eget företag (Prop. 2011/12:106)
I propositionen ”Offentlig upphandling från eget företag – och vissa andra frågor” (Prop. 2011/12:106) föreslås en ändring i lagen om offentlig upphandling (LOU), vilken skall träda i kraft den 1 januari 2013. Lagändringen gäller ett s.k. ”in-house” undantag från kravet på upphandling, vilket innebär att avtal som sluts mellan en upphandlande myndighet och en ”egen” juridisk person eller gemensam nämnd inte anses utgöra ett kontrakt enligt LOU, under förutsättning att kontroll- och verksamhetskriterierna (Teckal-kriterierna) är uppfyllda. Om villkoren är uppfyllda anses partsrelationen vara intern och upphandling krävs således inte.
Prövningstillstånd för avgiftsbelagda skidspår
Högsta förvaltningsdomstolen har meddelat prövningstillstånd i frågan om avgiftsbeläggning av längdskidspår inom naturreservat. Ärendet, som vi behandlat i tidigare nyhetsbrev, kommer nu slutligen att avgöras av Högsta förvaltningsdomstolen.
Glad Påsk!
Slutligen önskar vi på Stangdell & Wennerqvist Dig en riktigt glad påsk och hoppas att Du, liksom vi, ser fram emot en härlig och spännande vår!