Vårseminarium den 16 maj!
Snart är våren här och så också årets vårseminarium, som i år hålls torsdagen den 16 maj i Göteborg. Seminariet kommer att avhandla intressant lagstiftning ochrättspraxis inom miljö-, fastighets- och va-rätten. Missa inte tillfället!
En inbjudan med utförligare program är under framtagande och kommer att skickas ut under april månad. Reservera dagen redan nu så ses vi den 16 maj i Göteborg!!!
Tillämpningen av strandskyddsreglerna
Strandskyddsreglerna i miljöbalken skall skydda både allmänhetens möjlighet till friluftsliv och livsvillkoren för djur och växter. Under 2009 och 2010 gjordes ändringar i lagreglerna om strandskydd för att bl a underlätta landsbygdsutveckling i strandnära lägen, så kallade LIS-områden. Lagändringen har dock ännu inte visat sig fylla sitt syfte. Regeringen har därför beslutat att tillsätta en delegation som bl.a. genom en omfattande informations- och kunskapssatsning skall skapa en bättre tillämpning av strandskyddsreglerna.
Regeringen har tidigare inrättat ett stöd till planeringsinsatser för landsbygdutveckling i strandnära lägen, vilket bl.a. kommuner kan söka hos Boverket. Boverket och Naturvårdsverket skall även göra en översyn av utfallet av de nya strandskyddsreglerna.
Länsstyrelsen skall pröva dumpningsdispenser
Regeringen har beslutat att länsstyrelsen skall ta över prövningen av frågor om dispens från miljöbalkens generella dumpningsförbud i inlands- eller kustvatten. Idag prövas dessa dispenser av Havs- och vattenmyndigheten (HaV). HaV behåller dock dispensprövningen för dumpningar längre ut i havet. Förändringen träder i kraft den 1 maj 2013.
Kortare handläggningstider hos länsstyrelserna?
Länsstyrelsens handläggningstider vid överklagande av kommunala beslut enligt plan- och bygglagen har kritiserats, dels då det tar för lång tid, dels för att handläggningstiderna varierar för mycket i olika delar av landet. Regeringen har därför beslutat om tydliga gemensamma mål och ökade ekonomiska resurser för landets alla länsstyrelser. Regeringen beslutade i budgetpropositionen för 2013 att ge länsstyrelserna 30 miljoner kronor extra per år under åren 2013-2016 för att förkorta handläggningstiderna, öka förutsägbarheten och minska variationen mellan länen.
De nya riktlinjerna anger att 75 % av planärendena skall vara avgjorda inom tre månader och 90 % inom fem månader. För bygglovärendena anges 75 % inom fyra månader och 90 % inom sex månader.
Nya bedömningsgrunder för grundvatten
SGU har tagit fram nya bedömningsgrunder för grundvatten, vilka ersätter de som utgavs av Naturvårdsverket år 1999. Bedömningsgrunderna är inte rättsligt bindande men skall vara ett verktyg för att tolka och värdera insamlade data om grundvatten. Härigenom kan man uppnå en enhetlig klassning av grundvattnets tillstånd för olika parametrar. Detta ger också en utgångspunkt för olika riskbedömningar.
Utbyggnadsförbudet avseende vattenkraft
Den s.k. vattenverksamhetsutredningen har lämnat ett delbetänkande när det gäller utbyggnadsförbudet i 4 kap. 6 § miljöbalken. Utredningen har bl a haft i uppdrag att se över bestämmelsen och bedöma om ändringar behöver ske i lagrummet för att säkerställa skyddet mot kraftverksutbyggnad i vissa älvar och vattendrag. Utredningen har dock inte funnit att lagbestämmelsen i praxis tillämpas i strid med dess syfte, varför ingen ändring föreslås i 4 kap. 6 § miljöbalken.
En modernare rättegång II
Reformen ”En modernare rättegång” (den s.k. EMR-reformen), vilken tillsattes år 2008, har nu utvärderats genom utredningen ”En modernare rättegång II – en uppföljning” (SOU 2012:93). EMR-reformen innebar förändringar och förenklingar i domstolsprocessen, bl.a. att digital teknik i större utsträckning skall kunna nyttjas i domstol.
Enligt EMR-utredningen har reformen varit positiv för såväl rättsväsendet som för enskilda och medfört att handläggningen i större utsträckning kan anpassas till förhållandena i det enskilda fallet. Utredningen föreslår dock ytterligare förbättringar, bl.a. att hänvisning till tingsrättens ljud- och bildupptagningar bör kunna ske i större utsträckning i hovrätten.
Folkbokföringen till kommunerna
Regeringen har föreslagit att folkbokföringen skall flyttas till kommunerna från och med den 1 januari 2016, istället för att skötas av Svenska kyrkans församlingar som idag. Det anses dock av historiska och kulturella skäl, såväl som för forskningen, vara viktigt att behålla den gamla församlingsindelningen.
Glad Påsk!
Slutligen vill vi på Stangdell & Wennerqvist önska Dig en riktigt glad påsk!