Sensommar-seminarium den 19 september!
Den 19 september kommer vi att anordna ett sensommarseminarium på Palace (Palace-huset) i Göteborg. Seminarieprogrammet finns tillgängligt på vår hemsida www.swlaw.se.
Vi kommer att behandla aktuella fastighets-, miljö- och va-rättsliga frågor. Som gästföreläsare kommer Kurt Lundberg från Norconsult att tala om arbetet med den nya ”Hisingsbron” i Göteborg. Ni kommer även att få stifta bekantskap med Stangdell & Wennerqvists nyaste ansikte, biträdande juristen Anna Deibrant, som började hos oss i maj månad. Missa inte att anmäla Dig senast den 19 augusti!
Effektivare handläggning av överklagade plan- och byggbeslut
Regeringen har beslutat (Dir. 2013:53) att tillsätta en utredning om effektivare handläggning av kommunala beslut som överklagats enligt plan- och bygglagen (2010:900). Utredarens uppgift är att se över möjligheten att åstadkomma en effektivare prövningsordning, utan att rättssäkerheten äventyras. Ett par av de frågor som skall ses över är huruvida instanskedjan vid överklagande av kommunala beslut om planer, lov och tillsyn kan förkortas och om det finns möjlighet at begränsa klagorätten eller avgränsa sakägarkretsen gällande kommunala beslut om lov eller förhandsbesked. Utredningen skall redovisas den 15 mars 2014.
Vägledning för kommunal va-planering
Havs- och vattenmyndigheten har, i samarbete med bl.a. Naturvårdsverket, SKL och Svenskt Vatten, tagit fram ett förslag till nationell vägledning för kommunal va-planering. Den kommunala va-planeringen har att beakta många faktorer som t.ex. miljökrav, klimatförändringar, åldrad infrastruktur, dagvatten och liknande. Tanken med vägledningen är att visa hur kommunens va-planering kan lyckas genom samarbete och genom en tydlig koppling mellan planeringsprocessen och vattenförvaltningens krav. Remissen ”Vägledning för kommunal va-planering för hållbar va-försörjning och god vattenstatus” kan läsas på Havs- och vattenmyndighetens hemsida www.havochvatten.se.
Bostadsarrendatorer betalningsskyldiga för anläggningsavgift
I avgöranden från Statens va-nämnd har frågan huruvida fastighetsägaren eller arrendatorerna (bostadsarrende) är betalningsskyldiga för anläggningsavgift vid fastighetens anslutning till det kommunala va-nätet. Va-nämnden fann att bostadsarrendatorernas besittningsskydd är så starkt att de, i det aktuella fallet, skall jämställas med fastighetsägare i vattentjänstlagens mening, och att de därför är betalningsskyldiga gentemot kommunen. Advokatfirman Stangdell & Wennerqvist AB har biträtt kommunen i ärendena.
Detaljplans klassificering av mark och förbindelsepunkts läge
Mark- och miljööverdomstolen har i ett mål fastställt Statens va-nämnds beslut gällande avståndet mellan en fastighet och dess förbindelsepunkt. Enligt vattentjänstlagens regler skall förbindelsepunkt som huvudregel finnas i fastighetens omedelbara närhet. I målet beslutade kommunen istället att placera förbindelsepunkten ca 100 meter från fastighetsgränsen, med hänsyn bl.a. till att man annars skulle tvingas gräva på detaljplanelagd kvartersmark. Mark- och miljööverdomstolen ansåg dock, liksom va-nämnden, att markens klassificering inte skulle ha någon direkt betydelse samt att detaljplanen inte utgjorde något hinder då ledningsdragningen endast skulle utgöra en mindre avvikelse från planen. Det ansågs därför inte finnas något godtagbart skäl till att förbindelsepunkten skulle placeras någon annan stans än i fastighetens omedelbara närhet.
Tidsbegränsade tillstånd till vattenbortledning
Med hänsyn till osäkerheten kring hur framtidens nederbörds- och grundvattennivåer kommer se ut har Mark- och miljööverdomstolen beslutat att tidsbegränsa tillstånd till grundvattenbortledning i ett par mål. Tidsbegränsningen bestämdes i de aktuella målen till 25 år, vilket möjliggör en omprövning av tillstånden därefter. En sådan begränsning är enligt domstolen av allmänt intresse i de aktuella fallen eftersom det annars finns risk att hela vattenbildningen intecknas för all framtid, varvid skall beaktas att flera ansökningsförfaranden gällande grundvattenuttag samtidigt pågår i området.
Enskild brygga medförde ej risk för ”upprepningseffekt” inom Natura 2000
Mark- och miljööverdomstolen har i ett mål beslutat att tillåta en fastighetsägare att anlägga en brygga, vilken tidigare inte medgivits av länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen på grund av risk för negativ påverkan inom ett Natura 2000-område. Trots att den enskilda bryggan i målet inte ansågs medföra någon större miljöpåverkan ansågs det av underinstanserna finnas risk att ytterligare fastighetsägare skulle vilja anlägga bryggor, och att den samlade effekten då skulle påverka Natura 2000-området. Mark- och miljööverdomstolen fann dock att den aktuella bryggan skulle tillåtas då den endast skulle medföra en marginell miljöpåverkan. Av betydelse i målet var även att området omfattas av en byggnadsplan som medger bryggor. Advokatfirman Stangdell & Wennerqvist AB har biträtt bryggägaren i ärendet.
Rätt att yttra sig över nytt villkor innan dom
I ett tillståndsmål gällande nedläggning av sjöledning, beslutade mark- och miljödomstolen att bifalla ansökan med ett antal villkor, bl.a. ett villkor om materialskiljande lager som domstolen själv tagit upp utan att detta påtalats under processen. Eftersom sökanden inte haft möjlighet att uttala sig om de tekniska möjligheterna att uppfylla villkoret överklagades villkoret till Mark- och miljööverdomstolen. Mark- och miljööverdomstolen uttryckte kritik mot att underinstansen utarbetat ett eget skyddsvillkor utan att parterna i målet haft möjlighet att yttra sig över detsamma och det aktuella villkoret upphävdes av domstolen.