Publicerad: | Nyheter

Miljöorganisationers utvidgade klagorätt
Enligt 16 kap 13 § miljöbalken (1998:808), MB, har ideella föreningar, som enligt sina stadgar har till ändamål att tillvarata naturskydds- eller miljöskyddsintressen, en rätt att överklaga flertalet domar eller beslut som meddelats med stöd av MB. För att få rätt att överklaga skall emellertid föreningen ha bedrivit verksamhet i Sverige under minst tre år och ha lägst 2 000 medlemmar.

 I ett mål rörande tillstånd till anläggande av en kraftledningstunnel vid Hjorthagen i Stockholm har Djurgården – Lilla Värtans miljöskyddsförening (en ideell förening med cirka 300 medlemmar) ifrågasatt om bestämmelsen i 16 kap 13 § MB är förenlig med EG-rätten. Högsta domstolen lät hänskjuta frågan till EU-domstolen. EU-domstolen meddelade att den av Sverige satta gränsen om 2000 medlemmar strider mot EG-rätten. Domen bör innebära att även mindre miljöorganisationer framdeles får klagorätt i mål och ärenden enligt MB. Om detta i sin tur kommer att leda till längre handläggningstider torde återstå att se. Ett förslag till ändring av MB, så att den blir förenlig med EG-rätten, bereds numera av regeringskansliet.

Förköpslagen upphävs
Förköpslagen (1967:868) innebär att en kommun i vissa fall kan träda i en köpares ställe vid en fastighetsöverlåtelse. Syftet med lagen har varit att underlätta en aktiv kommunal markpolitik och att kommunen på ett förhållandevis enkelt sätt skall kunna bli ägare av sådan mark som behövs för tätortsexpansion. I en lagrådsremiss anser Regeringen att förköpslagen, som trädde ikraft 1968, numera är överspelad och skall upphävas. Enligt Boverkets utvärdering av förköpslagen har det visat sig att landets kommuner årligen prövar i storleksordningen 45.000 fastighetsöverlåtelser. Antalet fastigheter som kommunerna förvärvar med stöd av lagen uppgår till cirka 15 per år. Regeringen anser att tillämpningen av förköpslagen innebär stora kostnader för kommunerna och för andra myndigheter samt administrativa kostnader för bl.a. fastighetsmäklare och bankväsendet, vilket i slutändan drabbar köpare och säljare på fastighetsmarknaden. Regeringen anser att kommunerna alltjämt kommer att ha kvar möjligheten till en aktiv markpolitik genom frivilliga förvärv och, enligt annan lagstiftning (bl.a. expropriationslagen (1972:719)), redan idag kan förvärva fast egendom tvångsvis. 

Öckerö – först med ägarlägenheter
Ägarlägenhet är en ny boendeform i Sverige som infördes den 1 maj 2009. Ägarlägenheter är en vanlig boendeform utomlands. En ägarlägenhet utgör en tredimensionell fastighet av särskilt slag, ägarlägenhetsfastighet, avsedd att rymma endast en bostadslägenhet. Till skillnad från en bostadsrätt kan innehavaren av en ägarlägenhet hyra ut lägenheten i andra hand, utan styrelsens godkännande. En gemensamhetsanläggning förvaltar normalt drift och underhåll av gemensamma ytor. Öckerö kommer blir först med ägarlägenheter i Västsverige. Fem tvåvåningshus med 50 lägenheter håller på att byggas på Breviks ängar, vid det vackra Västerhavet på Västra Öckerö. Enligt uppgift skall hälften av lägenheterna säljas som ägarlägenheter och resten hyras ut som vanliga hyresrätter.