Publicerad: | Nyheter

Upphandling av juridiska tjänster inom Göteborgsregionen
Göteborgs Stads upphandlingsbolag har upphandlat ramavtal för juridiska tjänster för vissa kommuner i Göteborgsregionen, däribland Göteborgs Stad. Vi på Advokatfirman Stangdell & Wennerqvist har vid utvärderingen kommit med på ramavtalet. I skrivande stund är dock upphandlingen inom vissa rättsområden föremål för överprövning.
  

Förslag om effektivare miljökonsekvensbeskrivningar 
I Miljödepartementets promemoria ”Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser” den 17 augusti 2012 föreslås omfattande ändringar av miljöbalkens 6 kapitel om miljökonsekvensbeskrivningar. Förslagets syfte är att effektivisera balkens bestämmelser om miljökonsekvensbeskrivningar. Reglerna skall bli enklare och mer ändamålsenliga, och även miljöprövningsprocessen skall bli enklare och snabbare, samtidigt som förutsättningarna för miljöskyddet skall förbättras.

Hur detta skall uppnås i praktiken blir intressant att följa.

Byggande av spårväg endast med stöd av detaljplan
Ändringar i lagen om byggande av järnväg kommer träda i kraft den 1 januari 2013. Ändringen innebär bl a att om spårväg byggs med stöd av detaljplan enligt plan- och bygglagen (PBL) behöver bestämmelserna i lagen om byggande av järnväg inte tillämpas, vilket bl.a. innebär att någon järnvägsplan då inte behöver upprättas.

En annan ändring blir att åtgärder på befintlig järnväg inte skall anses utgöra byggande av järnväg, under förutsättning att åtgärderna endast medför marginell påverkan på omgivningen samt markåtkomst medgivits av fastighetsägare eller annan berörd.

En förnyad förvaltningsprocess 
Regeringen har i en lagrådsremiss föreslagit åtgärder som skall göra handläggningen i allmän förvaltningsdomstol mer modern, flexibel och effektiv. Enligt förslaget skall tyngdpunkten i rättsskipningen ligga i första instans, varför fler antal måltyper skall inledas i förvaltningsrätten, istället för i kammarrätten. För att förenkla processen föreslås att vissa formkrav tas bort, att ett partiellt prövningstillstånd införs i kammarrätten och i Migrationsöverdomstolen, och att grunderna för att meddela prövningstillstånd förtydligas.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2013.

Ökat antal Natura 2000-områden 
Regeringen beslutade den 9 augusti 2012 att föreslå 14 nya Natura 2000-områden (EU:s nätverk av värdefulla naturområden) i Sverige, och den har även föreslagit justeringar gällande 3000 av de befintliga Natura 2000-områdena.  Regeringens beslut innebär ett ökat skydd av vissa arter och livsmiljöer, exempelvis fisktärna, silvertärna och fiskgjuse vid sjön Vänern.

Kommunernas arbete med miljömålen 
SKL har i oktober gett ut skriften ”Lokala miljömål och nationellt stöd” som redovisar resultatet av kommunernas arbete med att uppnå Regeringens miljömål under åren 2011 och 2012. SKLs undersökning visar att miljömålen fått ett allt större genomslag i kommunernas arbete och att fler inser att miljöfrågor är globala, men att de åtgärder som krävs för att uppnå en hållbar utveckling har en lokal dimension. Utredningen visar även att samtliga kommuner som deltagit, önskar bättre samordning och ökat stöd från Staten, vilket kommunerna anser är en förutsättning för att nå lokal framgång.

Hyresgäst eller fastighetsbolag verksamhetsutövare? 
Ett fastighetsbolag som hävdat att det är hyresgästerna som är ansvariga för det miljöfarliga avfallet på bolagets fastighet har fått rätt i Mark- och miljööverdomstolen, mål M 3321-12. Fastighetsbolaget hade förelagts att ta bort farligt avfall som förvarades på fastigheten samt att genomföra undersökningar på densamma. Bolaget överklagade beslutet med hänvisning till att det var hyresgästerna som ägde det farliga avfallet och därför ansvarade för eventuellt läckage. MMÖD konstaterade att det inte var klarlagt att fastighetsbolaget var att anse som verksamhetsutövare i miljöbalkens mening och föreläggandet mot bolaget upphävdes därför.

Kommun skyldig till felaktig myndighetsutövning 
En kommun har av tingsrätt ansetts skyldig till fel eller försummelse vid myndighetsutövning då kommunen fastställt detaljplan trots att föroreningssituationen inte utretts tillräckligt. Den utredning som föregått detaljplanens antagande hade inte uppfyllt de påpekanden länsstyrelsen framfört och någon bedömning av markens lämplighet för bostadsbebyggelse hade inte skett.

Kommunen anses handlat i strid med PBL och är även skadeståndsskyldig gentemot det bolag som bebyggt de förorenade fastigheterna.

Högsta domstolen tar upp fråga om ledningsrätter 
Efter att Malmö kommun i flera instanser överklagat två lantmäteribeslut om att upplåta ledningsrätter (bl.a. 3G-master) på ”allmän platsmark” inom kommunens fastigheter har ärendet nu meddelats prövningstillstånd i HD, mål T 831-12 och T 854-12. Underinstanserna ansåg att det bygglov som meddelats för anläggningarna endast utgjorde mindre avvikelse från detaljplan, att markanvändningen stod i överensstämmelse med den allmänna platsmarkens ändamål och att telekommunikation är ett tungt vägande allmänintresse. Kommunen å sin sida menar att ett ställningstagande från Högsta domstolen behövs angående det komplexa förhållandet mellan PBL, ordningslagen och ledningsrättslagen gällande allmän platsmark.

Tillstånd till täktverksamhet på Gotland 
På vårt vårseminarium i år diskuterade vi domstolens möjlighet till ändring av miljötillstånd och bl a det pågående rättsfallet om kalkbrytning på Gotland.

Efter att täktverksamheten tillåtits år 2009 och domen vunnit laga kraft, skulle mark- och miljödomstolen besluta om tillståndet och dess villkor. MMD beslöt trots det att inte meddela tillstånd till den sökta verksamheten, vilket överklagades till Mark- och miljööverdomstolen. MMÖD meddelade, mål M 10582-11, tillstånd och uttalade att prövningsordningen förutsätter att underinstanserna lojalt följer processuella anvisningar vid en återförvisning.

MMÖD:s dom har överklagats till HD, som i september 2012 beviljade prövningstillstånd rörande frågan vilken betydelse MMÖD:s lagakraftvunna dom från 2009 skall ha i tillståndsfrågan.

Målet är mycket intressant ur bl a processuell synpunkt och fortsättning följer…

Tillstånd till kollektivtrafikcenter i Gamlestaden 
Mark- och miljödomstolen har beslutat att ge Göteborgs Stad tillstånd att bygga det planerade nya kollektivtrafikcentret i Gamlestaden i Göteborg. Vi på Advokatfirman Stangdell & Wennerqvist har haft förmånen att biträda kommunen vid tillståndsprocessen.