Publicerad: | Nyheter

Vi vill inleda höstens första nyhetsbrev med att presentera våra två nya medarbetare på Advokatfirman Stangdell & Wennerqvist. Jennie Rasmusson började hos oss som ny biträdande jurist i september och samtidigt tog Åsa Radix över som juristassistent efter Åsa Renhammar, som lämnat oss för att börja studera på juristlinjen i Göteborg.

Vi hälsar dem hjärtligt välkomna!

Hovrätten räddar SAAB – tillsvidare!  
Vi har fått nöjet till en personlig intervju med hovrättsrådet Peter Islander,

Hovrätten för Västra Sverige, kring beslutet om rekonstruktion för biltillverkaren SAAB.

Vad gäller hovrättens prövning av rekonstruktionen, skall sådan beviljas om rekonstruktionen ”kan lyckas”, uppger Peter Islander. Prövningen är således förhållandevis summarisk. Kraven skärps dock allteftersom rekonstruktionen pågår och vid varje ny prövning av en förlängning av rekonstruktionen, vilken som längst kan pågå under 1 år. Borgenärernas/fordringsägarnas inställning kommer också att väga tyngre vid ev. förlängningar. Ärendet får anses vara närmast unikt i svensk rättstillämpning med hänsyn till SAAB:s storlek och då det gäller en rekonstruktion så kort tid efter en tidigare. Rapporteringen i media av rekonstruktionsärendet har trots det varit förhållandevis korrekt, säger Peter Islander.  

Kan kommunal försäljning som gynnar enskild vara ok?  
Förvaltningsrätten har i ett avgörande fastslagit att kommunen i speciella fall får genomföra försäljningar som gynnar enskilda företag. Prövningen föranleddes av att en kommun sålt sin flygplats till ett privat bygg- och anläggningsföretag, ett agerande som överklagades av en privatperson som ifrågasatte försäljningens förenlighet med EU-bestämmelserna och kommunallagen eftersom affären gynnade ett specifikt företag. Kommunen menade att försäljningen gynnade kommunens näringsliv, infrastruktur och kollektivtrafik och att det därför inte förelåg något hinder mot att ett enskilt företag gynnades.

Domstolen fastlog att kommunen inte handlat felaktigt i rättslig mening då engagemang i flygplatser ingår i kommunens allmänna kompetens och skall betraktas som normal kommunal verksamhet.

Nytt lagförslag ang ”gynnande av enskild”   
Ett lagförslag, som skall presenteras den 31 oktober 2011, avser att hindra kommuner från att bryta mot kommunallagen genom att gynna eller missgynna enskilda företag. Lagen är bland annat menad att reglera processen för återkrav av otillåtet stöd som kommuner, staten eller landsting gett till företag. Den utredning som ligger till grund för lagförslaget skall även undersöka möjligheten för konkurrerande bolag att överklaga beslut om stöd till företag, en möjlighet som idag är reserverad för kommuninvånare och fastighetsägare.

Ett bättre statligt upphandlingsstöd
En utredning skall undersöka hur det statliga upphandlingsstödet bör samordnas för att främja ökad kompetens, tillgänglighet, enhetlighet och synlighet gentemot upphandlingsmarknadens aktörer. Samordningen skall i första hand ske inom de befintliga myndigheterna men även inrättandet av en ny myndighet kan bli aktuellt. Utredningen skall vara färdigställd den 1 mars 2012 (Dir. 2011:78).

Hur skall miljö- och sociala hänsyn utformas vid offentliga upphandlingar? 
Konkurrensverket har utarbetat ett nytt rådgivande dokument för att underlätta för myndigheter att avgöra när och hur det är lämpligt att formulera miljökrav och sociala krav vid offentliga upphandlingar.  Dokumentet, som heter ”Miljöhänsyn och sociala hänsyn i offentliga upphandlingar”, finns tillgängligt på konkurrensverkets hemsida www.kkv.se. 
               

Den framtida prövningen av hyres- och arrendetvister  
Hur prövningen av hyres- och arrendetvister i framtiden bör vara organiserad skall undersökas genom en statlig utredning. Syftet är att skapa en långsiktigt hållbar organisation och utredaren skall även föreslå modernare förfaranderegler för dessa prövningar. Utredningen skall dessutom visa om hyres- och arrendenämndernas verksamhet bör överföras till allmän domstol eller om något annat organisatoriskt alternativ framstår som mer lämpligt.

Resultatet av utredningen skall redovisas senast den 31 december 2012 (Dir. 2011:74).

Fastighetsägare föreläggs att åtgärda va-servis   
I ett va-mål har Statens va-nämnd ålagt fastighetsägarna att, vid vite om sammanlagt 60 000 kronor, reparera eller på annat sätt återställa fastighetens servisledningar för dag- respektive spillvatten. Va-nämnden konstaterade att fastighetsägarna var ansvariga för sina enskilda servisledningar och därmed skyldiga att åtgärda brister som konstaterats i samband med översvämning av källare. Va-nämndens beslut baseras på 21 § vattentjänstlagen som anger att fastighetsägaren har ett allmänt ansvar att inte använda den allmänna va-anläggningen på ett sätt som kan medföra skada eller olägenhet för huvudmannen.

Fladdermöss förhindrar ombyggnation av fritidshus   
En fastighetsägare som önskat inreda vindsutrymmet i sitt sommarhus och samtidigt bli av med de fladdermöss som flyttat in, hindras av artskyddsförordningens bestämmelser. De fridlysta fladdermössen skyddas av förordningen då deras fortplantningsområde eller viloplats inte får störas. Trots de negativa effekterna för fastighetsägarens boende nekade mark- och miljödomstolen dispens från artskyddsbestämmelserna för ombyggnationen, eftersom vinden används som övervintringsplats för djuren. Mark- och miljödomstolen konstaterade att det eventuellt skulle gå att inreda vinden under lämplig tidpunkt och utan att röra den översta delen mot takåsen, där fladdermössen uppehåller sig.

Avgörandet är principiellt intressant eftersom den ställer frågan – om ett boende eller en artskyddad art skall äga företräda – på sin spets.

Sjöbod + tilläggsisolering = ny bygglovprövning  
Mark- och miljödomstolen har i ett avgörande konstaterat att isoleringen i en sjöbod stred mot plan- och bygglagens förbud mot att inreda byggnader helt eller till viss del för väsentligen andra ändamål än för det vilket bygglov medgivits. Isoleringen medför en påtaglig risk att boden används till annat ändamål än förvaring. Detta kräver en ny bygglovprövning. Bakgrunden till avgörandet är att sjöbodar i tilltagande omfattning nyttjas som gäststugor för uthyrning/boende.